Teknolojinin gelişmesi sonucunda yeni terimler ortaya çıkmaya başlamıştır. Özellikle piksel nedir sorusu en çok karşılaşılan sorulardan biridir. Bu aslında herkesi ilgilendiren bir konudur. Günlük yaşamda kullandığımız ya da gördüğümüz cep telefonu, televizyon, dizüstü bilgisayar, bilgisayar monitörleri, tablet gibi görüntü sağlayan sistemlerin tamamı bir ekrana sahiptir. Bu ekranlar temel olarak ışık yayan çok küçük noktalardan oluşmuştur. İşte bu ışık yaymaya yarayan çok küçük noktacıkların her birine “piksel” adı verilir.
Son gelişmelere bakıldığı zaman her geçen gün farklı yenilikler yapılmaktadır. Dijital olarak ekranlardaki görüntünün yansıması için piksellerden destek alınması gerekir. Dijital dünyada ekrana yansıma esnasında kontrol altında tutulan en küçük parça pikseldir. Bu küçük parçalardan birisi bile arızalandığı zaman ve ya işlevini yitirdiğinde ölü piksel ortaya çıkmaktadır.
Piksel, dijital ekranlarda bir ölçü birimi olarak kullanılmaktadır. Özellikle ekranın dikey ve yatay eksenlerinde sahip olduğu piksel sayısına da çözünürlük adı verilmektedir. Buna bağlı olarak 1920 x 1080 çözünürlük değerinde olan bir ekranda 1920 yatay eksende pikseller ve 1080 dikey eksendeki pikselleri ifade eder ve bu şekilde bilinir.
Dijital alemde piksel çok önemli bir yere sahiptir ve bu yüzden piksel nedir çoğu kişi tarafından merak edilir. Özellikle bir ekranda ortaya çıkan görüntüde insan gözünün ayırt edebileceği en küçük birime piksel adı verilmektedir. Ekrandaki pikseller mavi, yeşil ve kırmızı renklerin alt piksellerinden oluşmaktadır. İnsan gözünün tüm bunları görmesi ise çok da mümkün değildir. Pikseller “Picture Element” kelimelerinden türemiştir. Ekranda yer alan görüntünün en küçük üçlü nokta grubu olarak adlandırılan pikselin oluşumu da ayrı dikkat çeken bir konudur.
İnç başına düşen piksel sayısına PPI Olarak adlandırılır. Bunun yanı sıra piksel yoğunluğu şeklinde de ifade edilmektedir. PPI değerinin yükselmesi ile ekranda bulunan görüntünün çözünürlüğü de yüksek olur. Bazı durumlarda piksel yoğunluğu biraz yanıltıcı olabilir. Ekranlarda piksel ve çözünürlük durumunun dengeli bir şekilde olması gerekir. Piksel yoğunluğu ne kadar yüksek ise ekranda o kadar net ve canlı bir görüntü oluşur.
Dijital dünyanın ekrana yansıması olarak adlandırılan pikseller belli sebeplerden dolayı ölebilir. Pikseller yani en küçük parçalar arıza sonucu ölebilir. Bu küçük parçalardan bazılarının bozulup fonksiyonunun yitirilmesine piksel ölmesi ad verilmektedir. “Dead pixel” olarak adlandırılan bu durumda ölü pikseller ortaya çıkmaktadır.
Ölü piksel durumu daha çok LCD ekranlarda meydana gelmektedir. Bazı durumlarda ise ölü piksel durumu panel ekranlarda karşımıza çıkar. Televizyon, cep telefonu, laptop ve masaüstü bilgisayarlarda da ölü pikseller görülen bir durumdur. Led teknolojisi ve piksel nedir gibi konularda profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyuyorsanız, güvenle firmamızı tercih edebilirsiniz.