Günlük hayatta sık sık karşımıza çıkan piksel ne demek sorusunun cevabı birçok kişi tarafından araştırılır. Cep telefonu, televizyon, tablet, dizüstü bilgisayar, bilgisayar monitörü, televizyon gibi görüntü sunmaya yarayan sistemlerin hepsi bilindiği üzere bir ekran sahibidir. Bu ekranlar temel olarak ışık yarar ve birçok noktanın bir araya gelmesi ile oluşur. İşte bu ışık yayan çok küçük noktacıkların her biri piksel adını almaktadır.
Teknolojik gelişmeler dikkate alındığında her geçen gün çeşitli yenilikler yapıldığı görülmektedir. Dijital bir şekilde ekranlardaki görüntünün yansıması için piksellerden yardım alınması şarttır. Dijital ailemde ekrana yansıma aşamasında kontrol altında tutulabilen en küçük parça pikseldir. Bu küçük parçalardan biri bile bozulsa ölü pikseller görülür.
Piksel, dijital ekranlardaki aslında kullanılan bir ölçü birimidir. Özellikle ekranın sahip olduğu yatay ve dikey eksenlerin sayısına pikselde ki çözünürlük denilmektedir. Buna bağlı olarak 1920 x 1080 Çözünürlük değeri bulunan bir ekranda 1920 yatay eksende pikseller ve 1080 dikey eksendeki pikseller ifade edilmektedir.
Dijital ailemde piksel son derece önemli bir yere sahiptir. Özellikle bir ekranda meydana gelen görüntüde insan gözünün ayırabileceği en küçük birime piksel adı verilmektedir. Ekranda geri alan pikseller kırmızı, yeşil ve mavi renklerin alt piksellerinden ortaya çıkmıştır. İnsanların tüm bunları görmesi ise mümkün değildir. Pikseller “Picture Element” kelimelerinden türeyerek kullanılmıştır. Ekrandaki görüntünün en küçük üçlü nokta grubu olarak bilinen pikselin oluşumu da aslında dikkat çekici bir konudur. Piksel ne demek detaylı bir şekilde öğrenip 10’a çıkart göre ürün tercihi yapmak gerekir.
Teknolojik Birçok ekranda fonksiyonunu yitiren parçalar ölü piksel oluşumuna sebebiyet vermektedir. Bu piksel çeşitleri bazı zamanlarda görülemeyecek kadar küçük boyutta olabilir. Piksel ölmesinin birçok farklı nedenleri olabilir. Özellikle pikselin kullanım süresinin bitmesi ve geçerliliğinin yitirilmiş Olmasından dolayı ölebilir. Bazen ürünlerin kalitesiz malzemelerden üretilmesi piksel ölümlerini bu daha kolay bir hale getiren faktörler arasında bulunmaktadır. Cihazlarda ortaya çıkan aşırı gerilim sonucu piksellerin ölmesi kaçınılmazdır.
Ekranda bazı zamanlarda sıkışmış pikseller çoğu zaman geçici bir durumdur. Daha sonra ise bu sıkışan pikseller kendi kendine normale dönecektir. Ekrandaki bir piksel öldüğü zaman bu piksel siyah olarak görünecektir. Piksel kaybı da donanımsal bir sorun olarak meydana gelmektedir. Cihazlardaki üretim hatalarından dolayı piksel ölmesi görülebilir. Piksel bir ekranın kalitesini belirleyen bir konudur. Çözünürlük ile de doğrudan bir bağlantısı vardır. Piksel sayısı ve aralığı ne kadar iyi olursa çözünürlük de o kadar iyi olacaktır. Bir Led ürün satın alırken mutlaka bu detaylara dikkat edilmesi gerekir. Siz de piksel ne demek merak ediyor ve bu konuda profesyonel olarak hizmet almak istiyorsanız, firmamızı tercih edebilirsiniz.