Piksel Led ekran teknolojisinde sıklıkla karşımıza çıkan bir terimdir. Bundan dolayı piksel ne demek birçok kişi tarafından araştırılır. Renkli görüntülerde bir rengin ortaya çıkması için üç ya da dört rengin kullanılması gerekir. Tercih edilen renkler; sarı, mavi, eflatun, kırmızı, yeşil ve siyahtır. Piksel, görüntünün en küçük birimin adıdır. Piksellerin yan yana gelmesi ile de görüntü ortaya çıkmaktadır.
Günümüzde televizyon, bilgisayar, telefon gibi pek çok elektronik cihaz tercih edilir. Bu cihazların hepsinin bir ekranı bulunmaktadır. Piksel adı verilen yapı, insan gözünün ekranda ayırt edebileceği en küçük birim olarak adlandırılır. Pikseller, mavi, yeşil ve kırmızı renklerdeki alt piksellerden meydana gelmiştir. Fakat bu alt pikseller insan gözü ile ayırt edilecek bir durumda değildir
Piksel İngilizcede nokta anlamına gelir. Ancak kullanım esasında pikseller kare olarak görünür. Video, yazı ve fotoğraf gibi dijital ekranlarda elde edilen görüntüler piksellerin farklı şekillerde dizilimi ile ortaya çıkmıştır.
PPI, inç başına düşen piksel sayısının teknolojik adıdır. Bunun yanı sıra piksel yoğunluğu adı ile de bilinmektedir. PPI değerinin yükselmesi ile ekrandaki görüntünün çözünürlüğü de çok yüksek bir duruma gelir. Fakat bazen bu piksel yoğunluğu sayılarında yaratıcı durumlar söz konusu olabilir. Piksel ne demek önce bunu iyi bilmek ve daha sonra led ekran satın almak gerekir.
Piksel Kaybı Neden Olur
Piksel sayısında azalma ya da piksel kaybı, mavi veya yeşil olan alt piksellerin tamamen kapatıldığı ve ekranda siyah bir noktanın oluşmasına denir. Bazen ekranlarda bir pikselin tek bir renkte olduğunu fark edersiniz. Bu duruma ise sıkışmış piksel adı verilmektedir.
Sıkışmış pikseller genel olarak geçicidir, bir süre sonra normale dönmektedir. Bir piksel öldüğü zaman siyah olarak görülmektedir. Piksel kaybı donanımsal bir sorun olarak kabul edilir. Çoğunlukla bu durum cihazın üretim hatası nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Piksel kaybının anlaşılması için ekranın düz bir renge getirilmesi önemlidir.
Tercih edilen ekran modeline bağlı olarak, piksellerin sayısı ve renk kombinasyonları farklılık göstermektedir. Piksel, dijital ekranlarda bir ölçü birimi olarak ifade edilmektedir. Bir ekranın yatay ve dikey eksenlerde sahip olduğu piksel sayısına çözünürlük adı verilir. 1920 x 1080 çözünürlük değerine sahip bir modelde; 1920 yatay eksendeki pikselleri, 1080 ise dikey eksendeki pikselleri şeklinde ifade edilir.
Teknolojinin giderek gelişmesi birlikte ekran çözünürlüklerinde de artış söz konusu olmaya başlamıştır. Günümüzde kullanılan cihazlarda 1280 x 720 yani 720p’den aşağı ekran çözünürlükleri ile karşılaşmak çok zordur. 720p değeri Yüksek Çözünürlük (High Definition – HD) şeklinde adlandırılır. Firmamızdan teknolojik olarak her konuda Bilgi alabilirsiniz. Piksel ne demek öğrenebilir aynı zamanda led ekran modelleri ile ilgili merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.