Piksel ayarlama son yıllarda dikkat çeken konular arasında yer alır. Bir ekranın görüntü kalitesi için piksel sayısı son derece önemlidir. Piksel, dijital göstergelerde görüntünün ortaya çıkmasını sağlayan ve kontrol edilebilen en küçük birimlere verilen isimdir. Pikselin Türkçesi “gözek” olarak ifade edilmektedir. Benek ise İngilizcede spot ile aynı anlama gelir ve ana bir renk içerisindeki çeşitli renkteki küçük taneciklere verilen isimdir.
Bir ekranın üzerinde çok fazla sayıda tüp şeklinde nokta yer alır. Görüntünün en küçük birimi olan bu noktalara piksel denilir ve ekran teknolojisinde çok önemli bir konudur. Her piksel kendine ait renk ve yoğunluk bilgilerinden meydana gelir ve farklı renk ve parlaklık oranlarına sahiptir. Piksel, ekranın bağımsız bir şekilde kontrol edilebilir en küçük parçasıdır.
İlk olarak piksel ve çözünürlük arasındaki farkı çok iyi bilmek gerekir. Pikseller, bilgisayar görüntülerinde temel bir ölçüm birimi olarak kabul edilir. Dijital bir ekranda yer alan görüntüleri topluca meydana getirirler. Çözünürlük, bir görüntünün netliğini ve daha detaylı bir şekilde tanımlanması için kullanılan bir terimdir.
Piksel ayarlama nasıl yapılır birçok kişi tarafından merak edilir. Bir görüntünün pixel boyutlarını değiştirmek sadece ekrandaki boyutunu değiştirmez, aynı zamanda görüntü kalitesini ve baskılı özelliklerini de değiştirecektir. Bir görüntünün pixel boyutlarını değiştirmek için çok farklı programlar bulunur. Özellikle en yaygın şekilde kullanılan program olan Photoshop üzerinde bu işlemi nasıl yapabileceğinizi öğrenirseniz, işiniz son derece kolay olacaktır.
Bir ekranı bulunan cihazlarda milyonlarca pixelin bir araya gelmesi ve farklı renkler alması sonucu bir görüntü elde edilirken; ekranımızda yer alan pixellerin bazıları bazen fabrika ve üretime bağlı hatalardan ötürü, bazen de kullanıcı hatalarına bağlı olarak işlevini yitirmiş bir duruma gelebilir. İşlevini yitiren pixellere ise “Ölü Pixel” adı verilir. Bu ürünlerde ayarlama yapılması söz konusu değildir.
Boyutlar, herhangi bir görüntünün genişliği ve yüksekliği boyunca elde edilen toplam piksel sayısıdır. Çözünürlük, bir görüntü yazdırıldığı zaman her inçe verilen görüntü pikseli sayısıdır – inç başına piksel (ppi) cinsinden ölçüm yapılır. Bu şekilde, bir görüntünün inç başına ne kadar çok pikseli bulunuyorsa, çözünürlüğü o kadar kaliteli ve yüksek olacaktır. Bunun dışında, yüksek çözünürlüklü bir görüntü daha kaliteli bir basılı çıktı olarak üretilebilir.
Boyutları çözünürlüğü değiştirirken ve ya piksel ayarlama yaparken görüntü verilerinin siz yeniden örnekleme yapana kadar sabit kaldığını unutmamanız gerekir. Çözünürlüğü değiştirdiğiniz zaman, genişlik ve yükseklik aynı miktarda görüntü verisini korumak amaçlı uygun bir şekilde değişmektedir. Görüntü boyutu ile iletişim kutusundaki boyut ve çözünürlük arasındaki ilişki son derece önemlidir ve dikkat edilmesi gerekir. Piksel ayarlama ve diğer konularda için firmamıza ulaşabilirsiniz.