Led ve Oled ekran terimleri, görüntü teknolojilerinde Ortaya çıkan gelişmelerle birlikte hayatımıza giriş yapmıştır. Özellikle Tv modellerini incelerken sıklıkla karşılaşırız. Peki, led ve oled ekran nedir? LED ve OLED ekran arasında nasıl farklar bulunur? Ekran seçimi yapmadan önce bunları bilmekte büyük fayda vardır.
LED ekran ve OLED ekran arasındaki en önemli fark, tercih edilen aydınlatma koridor. LED arkadan aydınlatmalı olarak kullanılır, OLED ekran neyse kendinden aydınlatma özelliğine sahiptir. Peki, arkadan aydınlatmalı ve kendinden aydınlatmalı ekran bu ne demek? LED ekran, video görüntüyü sağlamak için dış ışık kaynağına ihtiyaç duyarak çalışır, arka ışık tercih edilerek piksellerini aydınlatır. OLED ekran modelleri ise pikseller arasında kendi ışıklarını üretip görüntüyü sunmaktadır.
Oled ekranlar Led ekranlara kıyasla daha parlak olurlar çünkü Oled ekranların organik katmanları Led ekranların inorganik kristal katmanlarına göre çok daha incedir ve Oled ekranın emici katmanları çok katmanlı değildir. Ayrıca Oled diğer ürünlere göre cam içermez. Oled ekran nedir ve Özelikleri nelerdir şu şekilde sıralayabiliriz;
-Oled ekranlar daha az enerjiye ihtiyaç duyar ve özellikle herkesin kullandığı cep telefonları gibi batarya ile çalışan cihazlar olduğunda bu büyük bir avantaj sağlar. Lcd ekranlar arkaplan ışık alanlarını seçerek bloke ettikten sonra, görüntüler ortaya çıkarırken Oled' ler ışıkları kendi kendilerine yönlendirebilirler. Buradaki enerji tüketimi farkını Lcd' lerin enerjinin çoğunu bu arka plan ışıklandırmasına harcaması ortaya çıkarmaktadır. Ancak beyaz arka plana sahip bir görüntü türü olduğunda Oled üç kat daha fazla enerji harcayabilir ve bu da düşük batarya süresine sebep olur.
-Oled’ ler aslında plastik oldukları için büyük ve ince tabaka halinde üretilir. Bunu likit kristallerle ise bir hayli zordur.
-Oled’ lerin tepki süresi genel olarak Lcd' lere göre çok daha hızlıdır.
Oled ekranlar aynı Led ekranlar gibi katı yarı iletken özelliğine sahiptir. Oled ekranlar elektrik uygulandığı zaman ışığı emen organik malzemelerden yapıldığı için çok daha kullanışlıdır. Oled’ ler 2 veya 3 ana katman organik malzemeye sahip olabilir ve üçüncü katman olduğunda bu katman katottan ışık yayan tabakaya yani bir anot tabakaya elektron aşımasına yardımcı olur.
Bir ekranın üretme kapasitesi yani en parlak beyaz ile en koyu siyah arasındaki parlaklık oranına kontrast adı verilir. Yüksek kontrast oranı ile en iyi görüntüye bir adım daha yaklaştınız demektir. Kendinden aydınlatmalı modellerin ekranlarının kontrast oranı, Led ekranın kontrast oranına göre daha fazladır ve tam, gerçek bir siyah görüntü sunar. İçeriğiniz ne olursa olsun, en parlak beyazları ve en koyu siyahları size sağlar, bu şekilde hiçbir detayı kaçırmazsınız. Oled ekran nedir detaylı bilgi için firmamızı tercih edebilirsiniz.