Led ekran panelleri dendiği zaman akla pek çok kavram gelir. Genellikle bu terimden kayar yazılar için satılan 320mmx160 mm ölçülere sahip olan tek renk modülleri yani bir led ekranı veya led ekran panosunu meydana getiren led ekran modülleri anlaşılır. Ledler ile diğer elektronik devre elemanları led ekran modüllerini meydana getirir. Led ekran modülleri bir kabin içerisinde bir araya gelerek daha büyük olan led ekranları oluştururlar. Bu durum led tabelalar için de geçerlidir.
Led ekran panelleri led teknolojisi kullanılarak tasarlanan ekranlardır. Modül ve panel gibi diğer birimlerin birleştirilmesi ile elde edilir. Led açılımının Türkçesi ışık yayan diyot şeklindedir. Ledlerin elektrik enerjisini ışık enerjisine çevirme özelliği bulunur. Yarı iletken devre elemanları olan bu sistemlerin parlaklık seviyeleri ile boyutları farklılık gösterir. Led çipleri plastik kılıf ile bağlantı uçlarına bağlanarak diğer parçaları oluşturur.
Led ekran panelleri için bilinmesi gereken bir diğer terim de piksel aralığıdır. Bu terim iki kırmızı led arasındaki uzaklık olarak ifade edilebilir. Bunun yanında çözünürlüğü belli etme özelliği bulunur. Düşük piksel aralıklarına sahip olan led ekranlar daha yüksek çözünürlüklü ve kaliteli görüntüleri sağlayan sistemlere verilen isimdir.
Led ekran panelleri içerisinde sanal piksel terimi de sıklıkla kullanılmaya başlamıştır. Standart piksel konfigürasyonu yanında panelde bulunan bir adet kırmızı led için bu terim kullanılır. Ledlerde birden fazla piksel için ortak sanal piksel kullanımı ile çözünürlüklerin artması mümkün olur. İç mekan ve dış mekanlarda kullanılan led paneller özellik olarak birbirinden farklıdır. Dış mekan led panellerde daha iyi görüntü ile yüksek çözünürlük aranır. Led ekranlar televizyonların yanında reklam panolarında da sık sık kullanılırlar.
İç mekanlarda kullanılan led panellerin parlaklık seviyeleri daha düşüktür. Dış mekanlarda kullanılan led ekranlarda gün ışığı nedeniyle yüksek parlaklık sağlayan ledler tercih edilir. Dış mekan led ekranlar hava şartlarına ve dış etkenlere karşı özel korumalar ile hazırlanırlar. RGB ve SMD teknolojileri led ekranlarda sıklıkla kullanılır. Bir PBG ekranda her pikselde mavi, kırmızı ve yeşil led bulunur. SMD led ise üç renkli ledleri tek bir gövde de barındırır. SMD iç mekan led ekranlarda daha çok kullanılır.
Led ekran panelleri diyotların kullanmış oldukları güç miktarları kullanım boyutlarına, parlaklığa ve kullanıma bağlı olarak değişiklik gösterir. Çeşitli türlerde led ekranlar bulunur.
Led ekran panelleri ömrü ile alakalı pek çok faktör bulunduğundan ömürleri ile alakalı net bir şey söylemek doğru değildir. Tüm elektronik cihazlarda olduğu gibi led ekran kullanım ömürleri bakım, kullanım ve ürünlere etki eden etmenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Led ekran panelleri ve çok daha fazlası için firmamız ile iletişime geçebilirsiniz.