Led ekran, led teknolojilerinin kullanımı ile tasarlanan ekranlara verilen genel bir isimdir. Modül ve panel gibi alt birimlerin birleştirilmesi ile oluşturulur. Led kelimesi İngilizcede Light Emitting Diode kelimelerinin baş harflerinden alınmıştır. Dünyada pek çok ülkede de bu şekilde isimlendirilir. Türkçesi ışık yayan diyot olan ledler elektrik enerjisinin ışığa dönüştürülmesini sağlama özelliğine sahiptir. Yarı iletken devre elemanı olan sistemlerin parlaklık seviyeleri ve boyutları da birbirinden farklılık gösterir.
Led ekran çipi plastik kılıf ile bağlantı uçlarına bağlanıp her bir parçanın oluşturulmasını sağlar. Her bir led pikselleri, pikseller modülleri, modüller panelleri ve panellerde ekranları oluşturur. Led ekran teknolojilerinde bilinmesi gereken bir diğer konu ise piksel aralıklarıdır. Bu terim, iki kırmızı led arasındaki uzaklık anlamında kullanılır ve çözünürlükleri belli eder. Düşük piksel aralıklarına sahip olan led ekranlar daha yüksek çözünürlüklü ve kaliteli görüntüleri ile dikkat çekerler. Günümüzde sanal piksel terimi de sıklıkla kullanılmaya başlamıştır. Led ekranlarda birden fazla piksel için ortak bir sanal piksel kullanılarak çözünürlüklerin artması da mümkün olur.
Led ekran iç mekan ve dış mekanlarda rahatlıkla kullanılabilir. Dış mekanlarda daha iyi bir görüntü ve netlik için yüksek çözünürlükler sıklıkla kullanılır. Led ekranlar televizyonların yanında reklam panolarında da sıklıkla tercih edilir. İç mekanlarda kullanılan led ekranların parlaklıkları çok daha düşüktür. Dış mekanlarda ise gün ışığı nedeniyle yüksek parlaklık sağlayan led ekranların kullanımı gerekir. Dış mekan led ekranlar hava şartlarına ve dış etkenlere karşı daha özel korumalar ile imal edilirler. Led ekranlarda sıklıkla RGB ile SMD teknolojileri kullanılır. Bir PBG ekranda her bir pikselde kırmızı, mavi ve yeşil led bulunur. SMD ledlerde ise üç renk led tek bir gövdede yer alır. SMD genellikle iç mekan led ekranlarda tercih edilir.
Led ekran denince akla ilk olarak evlerde kullanılan televizyonlar gelir. Fakat bunlar led ekran değil led aydınlatmalı ekran olarak geçer. Televizyonların üstünde sağında, solunda veya arkasında led şeritler vardır. Bu led şeritler görüntüleme amacı ile değil aydınlatma amacı ile kullanılır. Led ekranlar ise gerçek ledlerdir ve kırmızı, mavi, yeşil renkleri kullanılarak 281 trilyon renk oluşturma kapasiteleri vardır.
Led ekran mavi, kırmızı ve yeşil ledlerin ihtiyaca göre değişen sayı, özellik ve biçimler ile konumlandırılmasıyla meydana gelir. Genellikle büyük ebatlı olan ekranların üretimlerinde tercih edilirler.
Led ekran pek çok bakımdan avantajlı olduğu için günümüzde sıklıkla kullanılır. LCD ekranlara nazaran çok daha yüksek oldukları için gün ışığında LCD ekranlara oranla çok daha verimli bir şekilde çalışırlar. Modüler yapıları sayesinde istenen boyutlarda ve çözünürlüklerde üretimlerini gerçekleştiririz. Sıcak ve soğuk havalara karşı LCD ekranlara oranla çok daha dayanıklı yapıları vardır. Led ekran üretimi ve satışı yapan firmamız her zaman güvenilir ve kaliteli bir şekilde hizmet sağlar.