Led ekran, günümüzde led teknolojilerine verilen isimdir. Led ekranlar modül ve panel gibi alt birimlerden oluşur. Dünyanın pek çok bölgesinde bu teknoloji ışık yayan diyot olarak bilinir. Bu teknolojinin elektrik enerjisini ışığa dönüştürme özelliği bulunur. Led ekranlar yarı iletken olma özelliğine sahip olmasının yanında bunların parlaklık seviyeleri değişiklik gösterir. Led çipleri, plastik kılıflar sayesinde bağlantı uçlarına bağlanıp bütün parçaları oluştururlar. Ledler pikselleri meydana getirir. Piksellerden modüller, modüllerden paneller en son panellerden de ekranlar meydana gelir. Piksel aralığı led teknolojilerinde bilinmesi gereken konular arasında yer alır. Piksel aralığı iki kırmızı led arasındaki uzaklığı ifade eder. Bu terim, çözünürlüğü belli etme özelliğine sahiptir.
Piksel aralığı düşük olan led ekran daha yüksek çözünürlüklü ve kaliteli görüntü sağlama özelliğine sahiptir. Sanal piksel terimi de günümüzde oldukça yaygındır. Standart piksel konfigürasyonu yanında panelde bulunan bir tane kırmızı led için sanal piksel terimi kullanılır. Led ekranlarda birden fazla piksel için ortak sanal piksel kullanımı ile çözünürlüğün artması sağlanmaktadır. Kullanım alanlarına bağlı olarak led ekranlar iç mekan ve dış mekan led ekran olarak isimlendirilirler. Dış mekanlarda daha iyi bir görüntü ve netlik elde etmek için yüksek çözünürlükler kullanılır. Led ekranlar televizyon yanında reklam panolarında da sık sık kullanılır. İç mekanlarda kullanılan led ekranların parlaklıkları ise daha düşük olması ile dikkat çeker. Dış mekanlarda gün ışığı sebebiyle yüksek parlaklık sağlayan led ekranlar tercih edilir. Dış mekanlarda led ekranlar, hava şartları ve dış etkenlere karşı özel korumalar ile hazırlanma özelliğine sahiptir. RGB ve SMD teknolojiler led ekranlarda sıklıkla kullanılır.
Led ekran dendiği zaman aklımıza ilk olarak televizyonlar gelir. Fakat bunlar led ekran olarak değil led aydınlatmalı ekran olarak isimlendirilir. Televizyonların sağında, solunda veya arkasında led şeritler vardır. Bunlar görüntüleme amacı ile değil aydınlatma amacı ile kullanılır. Led ekranlar ise gerçek leddir. Kırmızı, mavi, yeşil renklerinin kullanımı ile 281 trilyon renk elde edebilirler.
Led ekran genel bir tanım ile ışık yayan diyotların belli kurallar ile bir araya gelmesiyle oluşan yapılardır. Led mekanlar hem iç hem de dış mekanlarda rahatlıkla kullanılabilir. Özellikle son zamanlarda güzergah panolarından reklam unsurlarına kadar pek çok alanda sıklıkla kullanılır.
Led ekran iç ve dış mekanlarda reklam ve bilgilendirme amacı ile ekranlarda kullanılır. Özellikle büyük video wall uygulamalarında led ekranlar sıklıkla tercih edilir. Dış mekan led ekran uygulamalarında gün ışığında bile içeriklerin görünür olması mümkündür.
Dış ortam led ekran kullanımlarında bakış mesafeleri uzak olacağından daha büyük pikselli led ekranlar kullanılır. Transparan led ekranlarda günümüzde pek çok alanda kullanılır. Firmamızdan led ekranlar ile ilgili daha detaylı bilgiler alabilirsiniz.