Dip led ekran günümüz teknolojisinin olmazsa olmazları arasında yer alır. Çubuk led modellerinin temelini oluşturan bu ürünler gittikçe daha da yaygın bir hale gelmektedir. Led teriminin açılımının Türkçesi ışık yayan diyot şeklindedir. Diyot, yarı iletken malzemeden imal edilen ve elektrik akımlarının tek bir yönde akmasına izin veren elektronik elemanlardır. Led, ışık veren bir diyot olma özelliğine sahiptir. Başka bir deyişle elektrik enerjisini ışığa dönüştürme özelliği vardır. Led çeşitleri aydınlatmada kullanılan görünür ışık veya kızılötesi, morötesi ışık verebilmektedir.
Yarı iletken malzemelerden üretilen dip led ekran diyot gibi iki ayrı bölgeden meydana gelir. Biri N tipi diğeri ise P tipi olan bölgeler kutupların temelini meydana getirir. P tipi bölgesi pozitif taşıyıcı yani anot olarak isimlendirilir. N tipi ise negatif taşıyıcıdır ve katot olarak isimlendirilir. P tipi güç kaynağının + ucudur, N tipi ise – ucuna bağlandığı zaman ileri kutuplama meydana gelir. Bu şekilde anottan katoda doğru akım akacaktır. Bu sırada N tipi ve P tipi arasında elektron alışverişi sonucunda ışık oluşur. Bu durum elektro aydınlatma olarak isimlendirilir. Ledleri diyotlardan ayıran özellik de budur. Ledler ilk zamanlarda makinelerin gösterge panellerinde kullanılırdı. Teknolojinin gelişmesi ile beraber ledler farklı alanlarda da kullanılmaya başlamıştır. Televizyon panelleri, araba farları, akıllı telefonların flaşları, reklam tabelaları gibi alanlarda tercih edilen ledler dekoratif aydınlatma tasarımı projeleri, iç ve dış mekan aydınlatmalarında da sıklıkla kullanılır.
Dip led ekran teriminin açılımı Dual In-Line Package Light Emitting Diode olarak isimlendirilir. Bu terimin Türkçesi ise çift sıralı paket led şeklindedir. Dip led ekran standart bir led tipi olarak dikkat çeker. Mermi veya hap şeklinde tasarlanmaları mümkündür. Dip için her pikselin üç bağımsız renkli ampulden yapılır. Her bir ampulün iki uzun ayağı bulunur. Uzun ayaklar PCB pedine yerleştirilip delikten lehimlendikten sonra düşük seviyelerde soğuk lehimleme problemleri meydana gelir.
Dip led ekran ile kıyaslandığında SMD led ekranların kısa ayakları bulunur. Led lambalar PCB pedin üzerine yerleştirilir. Bu durumda soğuk lehimleme sorunları Dip led ekranlara göre daha fazla gerçekleşir.
Dip led ekran uzun ayakları led ampullerin ısıtma dağılımları üzerinde daha iyi bir performans sağlama özelliğine sahiptir. Daha iyi ısıtma dağılımı led ekranların daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Bu nedenle Dip led ekranlar uzun vadede SMD led ekranlara göre daha dayanıklı yapıdadır.
Dip led ekran lamba boyutları çok daha büyüktür. Bu nedenle led ekranlar çok daha yüksek parlaklık sağlar. Çoğunlukla normal parlaklık dip led ekranlar 7500 nit parlaklığa ulaşabilir. Yüksek parlaklıklar ise 10.000 nit üzerine çıkabilir. Dip led ekranlar için firmamızla iletişime geçebilirsiniz.